K.A.M.I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, December 9, 2011

Apa nak jadi dengan anak-anak sekarang??

Ehem... Bismillah..

Assalamualaikum...

Alahai... lamanya mengabaikan blog. Bukan tak jenguk. Hari-hari jenguk. Tapi malas yang teramat nak update. Keja kat ofis banyak *tapi bukan rajin buat pon..heheh*. Rajin baca blog orang lain je. Tu pun baca kat google reader. Mana-mana yang aku rasa nak komen je aku singgah. heheh.. Ok. Hari ni aku rajin nak menaip entry baru. Harap-harap takde la budak-budak fanatik k-pop datang serang aku kat sikit. Takut aku kalau kena serang. Menggigil lutut rasanya nanti. *tangan didada, mata ke atas*. kehkehkeh.



Semalamkan, ada aku baca link dari Ayeem Ayam ni pasal blog budak kutuk k-pop. Aku pon dengan rajinnya pegi la jenguk blog budakgigirabbit ni. Mak datuk ai. Banyak nye komen. Komen-komen nya pulak, alahai... yang menulis tu tak padan dengan umur. Dik, UPSR hari tu camne result ye dik??? Pandai adik tulis menda-menda carut camtu ek? Akak ni pon dah tua bangka baru tau.*akak??? hahahah.. pedulik la.. adek aku yg bongsu pon baru lepas UPSR apa.* Eh.. Kuno sungguh akak ni ek? Dah tua baru tau F.U.C.K tu apa? hahaha... Serius. Aku taip perkataan ni dengan muka dan telinga yang merah. *eh.. aku kan gelap mana nampak merah ke tak* Aku malu weh. Tak sanggup nak guna perkataan ni. Sangat tak elok even aku dah dewasa and dah kawen dan aku tahu apa maksud nya, tapi aku tidak sekali-kali guna perkataan ni. Tapi adik-adik kita sekarang ni, Masya Allah... taktau nak kata. Lancar je menaip. Eh.. tah-tah ada kamus kat sebelah. ahhaha...

Komen-komen kat situ serius lebih 90% menggunakan bahasa kesat, menghina. Kesian adik Amira yang tak bersalah tu. Tak pasal-pasal kena kutuk rupa dia. Cuba kita bayang kan kita di tempat Amira dan keluarga dia, apa yang kita rasa? Marahkan? Hanya kerana k-pop dia terpaksa lalui, telan, terima kata-kata keji, cacian dan hinaan dari peminat fanatik k-pop ni. Adik-adik semua, tak salah korang kalau nak minat apa pon pi lantak la situ. Tapi tak payah lah nak melenting sangat bila orang kutuk-kutuk. Dik oi.. akak ni pernah je umur cam adik-adik. Ko ingat mak akak beranak kan akak, akak terus tua cam ni??? Akak pun sama cam korang, pernah berada diumur yang korang berada sekarang. Tapi takde la perangai cam korang sekarang. Fanatik gila dengan sesuatu sampai tak boleh kena cuit, usik langsung. Amende je la..

Serius la tak paham. Eh.. k-pop je pon la. Amboi kemain melenting bila orang kutuk sapa tu? Yoeb? Yoseob?? mende?? Dah macam orang perak je. Tu pon tergila-gila sangat. Nyampah tahu. Cuma kata tak ensem dengan mata sepet pon nak melenting tak tentu arah. Bila orang kafir kutuk agama kita, Rasulullah S.A.W, takde plak la korang nak pertahankan. Senyap je. Ni baru cuit sikit pasal si Yoseob tu dah menggelupur sakan. Macam la orang korea tu boleh bagi syafaat kat korang masa kat akhirat nanti kan? Boleh tolong korang masuk syurga ke dik? Tak kan? Baik adik pegi sekolah, belajar elok-elok, mengaji kasi khatam. Kalau dah khatam pun, ngaji lagi hari-hari. Belajar lagi. Belajar ni seumur hidup.

Adik-adik yang minat korea sangat ni, kata diorang kacak la hapa la.. takkan la taktau hampir ke semua artis korea yang cantik and hensem konon adalah palsu semata?? Diorang ni buat pembedahan plastik nak bagi cantik. Kalau tak rupa diorang biasa je kot. Kalau tak caya pegi lah google sana. Amboi.. takkan tu pon nak kena akak bagi link. Kan rajin cari citer pasal k-pop. Pegi la korek pasal diorang buat plastic surgery.

Adik, kalau tak suka pon dengan apa yang orang tulis dalam blog, takyah la nak komen menda merapu-rapu. Kalau ye pon marah benor, kecik ati benor, takyah komen. Lagi senang. Bak kata orang-orang tua, telajak perahu boleh undur, telajak kata buruk padahnya. Dalam kes korang ni, telajak taip, buruk padah nya. Kalau delete pon tapi orang dah sempat printscreen korang punya komen, takde makne nye delete tu. sekarang ni yang dok ugut-ugut, kutuk-kutuk budak tak besalah tu dah menggelupur tak senang duduk. Bontot suda panas pasal family amira suda kasi report sama polis. Tau lak takut korang kan. Siap mintak maaf la bagai. Tapi dalam mintak maaf, sempat lagi di smash pakcik Amira tu. Nak lagi tegakkan benang yang basah. Ko dah salah, mengaku salah je la dik. Takde orang pakse ko tulis benda ugut-ugut, mencarut bagai tu. Orang tak pakse. Ko sendiri yang rela. Dah tu, tanggung la sendiri.

Aku sokong tindakan family Amira ni untuk buat report polis. Memang patut pon diajar sikit budak-budak ni. Ada yang kata tak payah la nak besar-besarkan. Maafkan je lah budak-budak tu. Amboi cik abang, cik kak, tak kena batang idung sendiri boleh la cakap kan. Cuba kena kat sedara-mara sendiri, anak sendiri, apa lak korang buat kan?? Memang diorang budak lagi, apa la yang diorang boleh pikir. Tapi, adakah patut kita lepaskan saja diorang tanpa ada apa-apa tindakan?? Nasihat? Budak sekarang ni kebanyakannya nasihat tak jalan pon. Aku tak tau kenapa budak-budak sekarang macam makin biadap, kurang ajar. Dengan orang tua pon selamba je nak kurang ajar. sangat berbeza dengan anak-anak lahir tahun 80an ke bawah. Nak salahkan mak bapak semata pon tak boleh gak. Ada je mak bapak dah bagi cukup ilmu agama, didik anak betul-betul, kawal dan pantau aktiviti tapi ada gak yang tak menjadi. Taktau la apa masalah budak-budak ni.

Sudah-sudah lah tu ye adik-adik k-pop sekalian.. tak yah nak menggelupur sangat dengan k-pop korang. Pegi tolong mak masak, tolong ayah basuh kete, lagi bagus. Dapat gak pahala. Yang belum sunat tu, pegi sunat dulu ye. Baru boleh jadi hero. Yang pompuan tu, pegi belaja masak nasi. Nanti sok dah cukup umur, boleh kawen, takde la laki asik makan kat kedai je. Akak bukan nak halang korang minat k-pop. Boleh minat. Minat yang Sekadar minat. Bukan memuja. Korang ni dah tahap puja tau tak. ala... adik-adik dan sepupu-sepupu akak ramai je yang minat k-pop. Tapi takde pon cam korang. Chill la.

Sebelum akak chow, meh layan sikit gambar yang akak snip dari blog budakgigirabbit dan blog pakcik Amira Afiqah.

*kaler putih dari blog budakgigirabbit
*kaler hitam dari blog pakcik Amira Afiqah, En Hazrey.

Sila baca:

adik, akak kesian kat adik. adik ni nasihat orang ke diri sendiri? Macam cakap kat diri sendiri je. Kata cikgu ajar suruh hormat orang. Adik ni hormat orang ke? Tak kiar siapa pun orang tu, kita kena hormat sebab dia manusia, kan? Lagi 1, kesian la kat cik BM adik. Penat tau dia mengajar kat depan. Adik kat belakang buat apa? Edit blog ea? Patut la eja cam hapa. heheh.. Jangan marah ye dik.


Adik, adik ni pon cakap kat diri sendiri ke? Orang perempuan kan, cakap sopan, lemah lembut, tak mencarut. Spesis betina je yang suka mencarut, membabi kan orang. Ala... nak suruh langkah kubur? Dah ready ke nak mati dik? amalan dah cukup? Oww.. lupa.. kan banyak "berzikir" ni.. mesti la banyak "pahala" kan??


Menyesal dik?? ha... tau pun.. lain kali fikir sebelum taip ye sayang. Dah.. jangan nangis. Pi kesat ingus tu. Geli la meleleh masuk mulut. alololoo... jangan la teriak lagi. heheheh.. adik amira tak nak lempang pon.. report polis je..


Adik, kalau nak jadi hero kena berani tunjukkan identiti ye. Setakat menyamar cam ni, orang pengecut je. LOSER. Adik bela sangat kpop stars ni diorang bayar berapa ek?? kala diorang bayar rm5k sebulan, akak pon nak join lah. Tak yah keja dah.


Bagus adik ni. Patut dijadikan contoh. k-pop tu k-pop gak. Study jangan lupa ye.


Adik.. adik ni mana tau Allah tak kutuk k-pop ni dik?? Allah laknat orang yang tak ikut ajaran Islam. k-pop tu Islam tak? Dik, kalau dah kutuk-kutuk tu, takyah la nak selitkan yang adik ni beriman sebut-sebut nama Allah. Kelakar la.


Adik, sunat dah kering lom? Apa? Belum? Alololo... cian. UPSR dapat berapa A hari tu? Eh.. pandai adik tulis bahasa inggeris ek. Belajar kat sekolah mana tu ye? Dulu akak kat sekolah cikgu tak ajar la perkatan-perkataan. tu. Terer la adik ni. Takot tau. *tangan didada, mata keatas*


Adik, tanya mak bapak orang tak ajar ni, adik dah cukup belajar jaga ati orang ke?? Samakan muka orang dengan taik anjing tu jaga hati orang ea?? Adik, macam mana muka cam taik anjing tu ye? Tak penah dengar la. terer la adik ni. Tengok muka orang boleh teringat taik anjing. Rumah adik banyak anjing ke? alololo... jangan la marah sangat. Tanya sikit pon tak boleh. Apa pun tak boleh!!


Ni lagi tak paham. nak gelak guling-guling. Adik, kenapa lak nak mintak maaf kat peminat k-pop? Sebab hina artis k-pop?? Apa yang hina nye? Sebab kata tak ensem? Ensem ke tak tu kan subjektif ikut pandangan masing-masing. Yang orang lain duk hina muka dia kata macam babi tu tak payah suruh mintak maaf ke?


Adik.. jangan kata kat orang nanti kena kat diri sendiri. Eh.. macam dah kena je. Patut la.. eja bodoh pon tak pandai. Meh akak ajar meh, B.O.D.O.H. Owank tu apa ek? Cari dalam kamus tak jumpa la. Ingat cool sangat ke eja cam tu?? Cam terencat lagi ada.


Bagus adik. Adik macam ni la yang kita cari. Tapi jangan cakap je lebih. Kena praktik tau?


Ni lagi nak gelak. Adik, cuba cakap kat akak celah mana sopan orang korea tu? Nampak peha putih gebu tu baru kira sopan ea? Lagi 1 dik, pakai tudung bukan setakat pakai. Tingkah laku, kata-kata semua kena jaga dik. Kalau pakai tudung, mulut lancang semacam sesuka ati nak kata muka orang macam taik pon tak boleh gak. Buat malu orang yang betul-betul ikhlas pakai tudung kerana Allah je dik.



Adik Mira Fly, wah.. bagus lah kosa kata adik. Camne nak sebut ek? Akak dah try tapi tak tercakap. Nak tulis pon gigil. Dasat lah. Muka dah cantik tapi..... sendiri mau ingatlah. Adik Norfarhanah, mana adik tau dia ahli Neraka? Adik confirm ke masuk Syurga?? Confirm???


Adik Nur Anis Syafiqa, nama dah sedap. Syafiqa means belas kasih. Tapi menulis.. alahai... takde belas langsung. Muka taik? Muka taik camne ye dik??? Boleh explain kat akak??


Alololoo...adik.. takut ke?? ala.. jangan la takut.. report polis je pon. Bukan nak toreh muka. Ala.. berani nak toreh muka orang, takkan la jumpa polis pon takut. Taknak dimalukan? Takde sapa la malukan adik. Adik yang malukan diri sendiri. Dah. Pegi nyorok kat bilik diam-diam tengok k-pop sampai lebam.


adik, apa yang betul nya ni? Betul ke kalau dah kecik-kecik sunat pon belum kering dah pandai memaki, mencarut?? Betol ke perangai tu?? Kalau dah umur 11 or 12 tahun dah pandai maki cam tu, tak mustahil umur 15tahun dah boleh jadi ayah atau ibu pada anak luar nikah. Generasi macam ni ke yang akan memimpin negara?? Sebab tu kita kena ajar. Sekarang memang diorang berani cakap je. Tak mustahil 1 hari nanti diorang berani buat apa yang diorang cakap.


Dik, nak back up k-pop pon, tak yah la nak ugut-ugut, maki-maik, hina muka orang cam babi la, anjing la, taik la. Memang patut pon orang kutuk peminat k-pop kalau macam ni la rupa peminat k-pop. takde adab.


Budak-budak pun tetap kena tanggung kesalahan diorang. Itu yang kita kena ajar. Kalau dah buat salah, kena tanggung sendiri. Sedangkan dosa bila dah baligh pon kena tanggung sendiri, ni dah buat salah camni, tanggung la sendiri. Dan sememangnya tindakan seperti ini perlu dilakukan supaya perkara ini takkan berulang lagi dan budak-budak ni akan lebih bersopan dan beradab dalam berkata-kata.


Baca lah sendiri. Malas nak komen. *sebenarnya aku dah lupa apa nak komen. hahahah*


Luahan hati seorang ibu. Adik-adik cuba fikir kalau ini yang terjadi pada adik-adik. Tak kesian tengok ibu adik-adik semua susah hati, sedih macam ni? Lain la kalau adik-adik ni takde perasaan kan.


Jadi, adik-adik semua tolong lah berfikir menggunakan akal fikiran yang waras kalau nak komen. Kalau masa tu tengah marah, tutup je blog tu. Jangan baca dan jangan sesekali tekan butang komen sebab bila kita marah, fikiran jadi tak waras. Kita akan tulis apa sahaja untuk memuaskan hati kita dan menyakitkan hati pihak lagi 1 tanpa kita sedar, tulisan kita boleh mendatangkan keburukan pada kita. Jadi, sendiri mau ingatlah. Pandai buat, pandai la tanggung.

5 buah fikiran ditabur ke kotak komen:

yusuf mujahidin ™ said...

minat berpada2 sudah
beria sangat pun bukan beri kebaikan dan kebahagiaan hakiki pun

Nazhatul said...

tu la kan yusuf.. taktau la kenapa dgn budak2 sekarang. x cukup didikan ke? takutnye bila ada anak nanti diorang pon jadi macam ni. Nauzubillah.... mintak dijauhkan.

Eyzan Encha said...

letih nak bace, letih lagi bila pikirkan hal2 remaja sekarang. hmmm~

Nazhatul said...

Ejan:
memang letih ejan. kalau ko bukak blog budak tu, lagi kauletih baca apa yg budak2 ni komen. bila aku baca komen diorang, then try tgk umur brapa, aku taktau nak respon apa sebenarnya. nak nangis ke nak gelak. tebeliak biji mata pon ade. macam "eh, seriously adik??? umur ko baru 12 thn???? terer ko mencarut kan??? ". sedih.

ni la generasi yg akan memimpin negara kita.

aku said...

walaupun isu ni lama tp nak komen gak. Kebanyakkan yg komen tu masih sekolah rendah lagi. Orang tua2 kata tak cukup akal. Kira semuanya nak ikut kawan ja. Penah sekali tnya anak buah sebab apa minat karakter domokun yg ada gigi tajam2 tuh, dia jawab sbb kawan2 dia minat. Alahai budak2 skarang. Geleng kepala je mampu