K.A.M.I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 24, 2010

Malu bertanya sesat jalan

Salam

Minggu lepas punye interview...xde harapan.. hohohohoh... keje je la besungguh2 kat LPP ni. hehehehhh.. Penemuduga tu cakap kat aku, "awak teruskan je la keje LPP tu.. LPP tu bagus..". ehehh.. aku mampu tesengih jek.. huhuhuuh... xpe la.. aku pon xde la berharap sangat nak keje kat sana. cuma kalau dapat tu bagus gak la kan. heheheh.. dekat dengan umah aku.. huhuhu.. interview minggu lepas memang sekejap gile. orang lain punye la lama. bila turn aku, 10 minit jek. tu pon bukan interview apa pun, dok tanya apa aku wat kat LPP, keje macam mana.. pastu, diorang dok sembang lebih. hehehh.. interview paling relax yang aku penah pegi..*macam banyak benor interview yang da pegi..padahal masuk ni baru 2 kali.. hehehe*.. may be sebab diorang da tau aku da keje kot. hehhe.. takpe la.. kalau ada rezeki aku kat sana, ada la. kalau xde, aku keje je la kat LPP nih.

Sebenarnya aku nak cite pasal sesat.. aku tak tau la apa ke sengal aku ni sampai 2 hari leh sesat. bukan aku tak penah lalu jalan tuh. tapi boleh lagi sesat. huhuhu...

Sesat 1

Ahad, aku nak pegi bukak pose dengan dak2 opis kat The Mines. aku bukan sesat nak pegi The Mines. tapi aku sesat nak pegi umah member aku kat Taman Equine. gara2 tesilap exit, da jauh aku sesat.. huhhu.. bukan tak penah lalu jalan 2, tapi aku x perasan ada highway baru. dulu aku lalu tengah dalam pembinaan, so ada tembok2 yang tutup jalan tengah buat tu, so takde la aku tesilap. ni baru bukak highway SKVE tu, da aku temasuk situ. jauh plak tuh. sampai ke saujana putra. da tu yang betambah2 bengong lagi, kuar kat saujana putra , aku pi amik jalan pi KL, Ipoh.. lagi la betambah jauh.. adoih.. bapak sengal.. tau la pose.. tapi takkan la sengal sangat kan sampai sesat 2-3 kali.. huhuhu.. sampai Putra Height sane aku pegi.. padahal cume nak pegi Taman Equine je kot.. malas nak suh diorang tunggu, aku suh diorang pegi dulu, aku pegi jek trus The Mines, tak yah pegi skali dengan diorang. kalau pegi dulu dari tadi memang da senang sangat sebab aku ada kat UPM anto member sorang. da la penat drive dari kampung, kene bebel.. memang menyirap gile2.. huhuhu..akhirnya, aku sampai The Mines dulu dari diorang.


Sesat 2

Ni sesat paling bangang aku penah buat. actually, ni bukan kategori sesat. ni kategori bengong!! hahahah.. sila gelak puas2 dulu ok? alkisahnye.. semalam aku kene pegi keje naik LRT sebab pak cik aku pakai kete aku nak balik kampung.. *pekejadahnye..aku baru sampai dari kampung, die pulak sambung balik kampung..heheh*.. sebagai anak buah yang baik lagi memahami, aku bagi la pak cik aku pakai kete..so, esok nye pegi keje naik la LRT. dan pagi tu aku tak sahur sebab tinggal sorang, so aku malas makan sorang2..*apa kene mengena x sahur dengan cite ni??*. pagi2 lagi aku dengan gigih nye jalan kaki pegi LRT Cempaka yang dekat je dengan rumah aku. penat siot!!! da lame tak jalan macam ni.. huuhhuhu.. bepeloh2 jalan kaki ni. da la pagi2 da lapar pasal tak sahur. adeh... sampai masjid jamek, aku naik teksi gi office. kene la dalam RM7.


Mana cite sesat?? jap lagi la.. ni nak cite la ni.. haaa... kebangangan aku timbul mase balik keje. balik semalam, kak saz dengan baik hatinye anto aku pegi LRT Kelana Jaya.*kejadah nye aku pegi LRT Kelana Jaya..bapak jauh..hahahah*.. ok.. memang bengong la kan aku pegi sane? tapi xpe. untuk elakkan sesak distesen bangsar. lagi pon, kalau aku tunggu bas kat bawah office ni, kul 6 belum tentu aku dapat naik bas. so, kire ok la naik dari Kelana Jaya. then, aku trun kat masjid jamek. ok lagi. owh.. lupa! habit aku bile naik public transport, aku suke dengar MP3. so, sebarang pengumuman, memang aku tak dengar. *memang bongoks!!*.. da kat Masjid Jamek, aku tengok kat situ ade tulis kate train ini ke Sri Petaling. train nak ke Sri Petaling tu pon sampai. aku tak naik la. jadi, ikut logik, train lepas tu mesti pegi Ampang kan? jadi, bile sampai je train yang lepas tu, aku trus naik. dok diam2 kat penjuru..*memang port aku suke duduk dalam train*.. aku pon lepak la dalam train nak sampai cempaka. tibe2 da lepas chan sow lin, aku cam tedengar dreba tu kate, stesen seterusnye cheras. aku relax lagi. da tu aku tengok luar, "eh, ngape pemandangan nak balik umah ni macam lain ea?". aku trus tengok peta kat dalam train. alamak!!! adoi.. cam ne leh silap nih??? aku pun trun kat bandar tun razak, patah balik pi chan sow lin. da sampai chansow lin, aku trun cepat2, kejar train yang tengah berenti dengan tak tengok pon traain tu pegi mana. rupa nya, train tu gi Sri Petaling, destinasi sama yang aku tesilap naik tadi!!! memang agak bangan la aku time tu. hahahahaah.. tau la pose kan. jangan la bengong sangat. hehehe.. oleh kerana da malu+malas+penat, aku trun kat Cheras, amik teksi. puas hati aku!! hahahaha.. tak pasal2 aku kene bayar RM11 tambang teksi!


Selama aku gune train kat KL ni tak kire la komuter, putra, star atau ERL sekalipun, tak penah jadi insiden kat atas ni. insiden semalam memang yang paling bangang yang penah aku rasa. hahahahahahah!!!~

Selamat Bepuasa.. ngeee!!~

(^__^)v
XOXO

note: lain kali jangan dengar MP3 kuat2 sangat!! hahahaha.. kan da salah naik train!! padan muka!!

Thursday, August 19, 2010

Semoga berjaya

Salam

Interview esok
Good luck untuk diri sendiri

cuak ni
tak prepare pape pun..
huhuhuh
macam tak nak pegi je..
ish..
tak boleh macam ni..
chaiyok Rifqah!!!
yakin boleh!!

kalau dapat keje ni, senang skit
dok dekat johor, tak yah pikir nak transfer ke ape
ehehh

Ya Allah, permudahkanlah urusan ku esok..
amin..

(^___^)
XOXO


note: mode gediks+gatai nak kawen.. hahahah

Wednesday, August 18, 2010

Kalau tak suka, tutup la mata


Salam

Aku ada dengar benda ni kat radio. ala.. radio yang panas tuh. aku tak tau la tajuk chat dia pasal apa. tapi ada kene mengena dengan bazar ramadhan. ada sorang pendengar ni call bagi pendapat. yang bagi pendapat tu akak ke makcik ke aku tak tau, bunyi die macam ni la lebih kurang;

"saya rasa tak salah kalau orang pompuan nak pakai macam mana pon time pegi bazar. itu hak dia. sukati dia la nak pakai apa. orang laki pon ade je yang seluar steng(maksud:pendek), pakai singlet selamba jek. jadi pada saya tak salah la pompuan nak pakai ape pon pegi bazar. tu hak masing2 la kan. kalau tak suka, tutup la mata."

erk???? makcik, akak or whoever you are.. sedar ke tak time becakap tuh? ke sebab da lapar sangat pose sampai tak dapat befikir. so, mulut tu cam telepas cakap.. sedihnya dengan orang Islam sekarang nih. benda yang da terang2 salah, bedosa, lagi nak back up.. ke makcik@akak pon pakai seksi gak pegi bazar... tu yang back up abis tu.. ish.. tak pasal2 aku pon dapat dosa duk ngutuk mak cik nih.. haish...

makcik@akak, lelaki kan, aurat diorang pusat hingga lutut.. selagi sluar yg diorang pakai tutup sampai lutut, selagi baju diorang tutup pusat *eh, ade baju tak tutup pusat ea? tu baju ke?? hehehh*, diorang kira menutup aurat. yang nak argue lagi tu dah kenapa? pakai seluar steng jek pon.. bukan diorang pakai boxer. kalau tak suke, pejam la mata, kan?

orang pompuan lak da memang ditetapkan Allah auratnya dengan yang bukan muhrim, seluruh badan kecuali muka dan 2 tapak tangan. lagi nak persoalkan hukum. memang la hak masing2 nak pakai apa pun.. kalau la nak ikut kan hak, macam mana dengan hak Allah? ada fikir? Allah berhak untuk hamba-Nya bersyukur, taat pada suruhan-Nya di atas segala nikmat yang Dia da kurniakan pada kita. kalau nak kata pasal hak, berhak ke kita hidup atas bumi ni Allah ni, bernafas dengan udara yang Allah bagi, makan rezeki yang Allah kurnia, tapi nak ikut suruhan Dia, cukup la susah kita nak buat. bukan susah pun nak tutup aurat tu.. tutup kepala, jangan pakai ketat2, jarang2. bukan boleh tebakar pon kalau pakai tutup2 macam tu.


aku sedar, aku pon bukan baik sangat. seryes nih.. memang tak baik. tutup aurat pon ala kadar. tapi sekurang2 nya, aku cuba untuk menutup aurat aku selagi aku boleh. aku mengaku cara pemakaian aku sekarang tak ikut macam yang agama kita tuntut. aku sedar tu. aku malu dengan Allah. aku tak tutup diri aku elok2. aku tak tutup elok2 tubuh badan aku yang Allah da pinjam kan pada aku. aku tengah mencuba, sikit2. dulu aku pon tak pakai tudung. dan aku kesal sebab aku pon penah cakap, "orang yang pakai tudung pun, bukan baik sangat". tu zaman jahiliyah aku, zaman aku skola, fikiran pon tak matang. tapi Alhamdulillah, aku da sedar. tutup aurat terutama rambut tu wajib. jangan dipersoalkan. da memang tertulis dalam al-Quran. walau pun pompuan tu pakai tudung, tapi buat jahat, sekurang2 nya dosa buka aurat tu takde. sekurang2 nya, dia tunaikan jugak 1 daripada kewajipan dia yang dia kene buat. jangan persoalkan hukum Allah. memang nampak tak manis kan, tutup aurat, tapi jalan2 dengan pakwe, pegang tangan, lepak2 kat taman duduk berdua atas bangku, lepak2 sembang2 tepi laut dengan pakwe..*erk..macam pernah buat jek.. huhuhuhu...(T___T)*, tapi 1 daripada suruhan Allah, dia da buat. dosa yang lagi 1 tu, pandai2 dia la nak tanggung. sendiri mau ingat lah kan? erk.. macam kene kat diri sendiri la plak.. huhuhu..

so, muslimah2 semua, jangan la persoalkan hukum Allah. bila kita tak mampu nak tunai kan, jangan la pulak cakap pasal hak. kita tak berhak untuk hidup atas muka bumi ni, guna semua nikmat yang Allah da bagi kalau susah sangat nak tunai kan suruhan-Nya.

Renung-renungkanlah dan selamat beramal.

(^___^)

note: peringatan untuk aku gak.. tak guna tutup aurat kalau tak sempurna, tak guna tutup aurat kalau tak jaga tingkah laku dan pergaulan.. jangan la aku jadi orang yang tak berguna..


Friday, August 13, 2010

Aku sayang apa yang aku ada sekarang..

Salam..

Pagi tadi ada call.. aku tak sure dari sapa.. tapi dia ada kat depan umah pak cik aku..*aku tumpang pakcik aku kt KL ni..hheheh*.. dia cakap ada surat untuk aku dari KEJORA (Lembaga Kemajuan Johor Tenggara).. actually, dalam bulan lepas kot.. aku ada apply jawatan 0 kat KEJORA ni. post pegawai pertanian.. 1 jek 0. masa isi borang tu, macam tak lengkap.. so, aku rasa cam tak dapat la interview.. skali tu hari dapat lak surat panggil interview dari KEJORA. even ni cuma interview jek pon, aku rasa cam cuak gak, sedih pon ye.. mana la tau kalau aku pegi, skali tu terdapat lak keje tuh.. *hahaha.. bajet cam bagus jek la kan.. confident jek dapat keje tu.. hehehe*.. aku saja2 jek apply keje tuh.. hehehe.. mana la tau ada rezeki aku kat sana.. lagi pon kene la degree yang aku ada.. sains pertanian.. tapi aku da enjoy gile keje kat LPP nih.. memang kadang2 ada yang tak seronok.. paling tak seronok bile kene marah dengan bos kat dalam meeting.. huhuhuhu... rasa nak nanges beb!!.. tapi yang best nye, aku keje kat HQ, so banyak la bejalan2 melawat projek.. meeting pon wat kat tempat best2.. outstation naik flight tu da biasa da.. naik MAS ok.. bukan AirAsia!!..*ayat bongkak di situ.. jangan marah.. hehehhh*.. kalau kat tempat lain, even kat LPP Negeri pon, tak merasa la aku nak me"round" 1 malaysia nih.. hehehe..lain la kalau ko jadi pengarah..

hm.. aku akan pergi gak interview ni walaupun macam berat hati.. sebab saku sayang gak LPP nih.. lagi pun aku sayang dengan kawan2 yang aku ada kat sini.. especially kak sazreen.. dia banyak tolong aku, dengar masalah aku, share problem sama2.. sedey nye kalau kene pisah nanti.. huhuhuuh.. *ceh!! bajet cam da confirm jek da keje tu kan??? hahahahaha*.. hehehhe.. mengarut jek aku ni.. baru nak pegi interview je kot?? beria cam da dapat keje tu nape la plak??? hahahahah

hm.. pape pun, wish me luck ye korang.. aku harap dapat la jawatan ni.. dekat skit dengan kampung aku.. *sebenarnye nak dekat dengan buah hati.. hahahahahah*..

(^__^)v
XOXO

note: apa aku nak jawab soklan interview nanti ea?? huhuhuhuhhu...

Thursday, August 12, 2010

Macam mana nak gemuk pahala puasa kalau....

Salam..


Tajuk entry mesti kene selari dengan isi ke?? hehehh... yela2. aku selari kan dengan tajuk..

Macam mana nak gemuk pahala puasa aku kalau hari2 mengadap perangai manusia yg tah pape kt jalan raya ni? pagi2 da rasa nak memaki orang.. diorang ni x boleh ke bawak kete elok2 skit. kalau nak tukar lorong tu, cuba la bagi signal. bukan abis pon minyak kete kalau bagi signal. ni nak tukar lorong, ikut suke2 hati cam jalan tu buat untuk dia sorang jek. nak2 yang pakai kete besar2 cap luar negara nih.. OOoOOOooo.. mentang2 kete ko besar, ko boleh la suka2 nak tukar lorong tak yah bagi signal?? kot aku tesondol kete ko, kang ko marah aku lak. tapi tak reti2 nak bagi signal. macam la kene bayar kalau bagi signal. huh!! lagi 1 paling aku bengang, bas. tak kira la bas metro ke, bas rapid. 2-2 macam hape jek. mentang2 la die besar, suka2 jek nak bawak macam mana pon. dari mula2 kat lorong kanan, tetiba jek dia cilook masuk kiri dok depan. mak ai!! nasib baik la tak telanggar.. haish.. memang boleh sakit jantung aku dok KL ni lama2.. huhuhuh.. tu belum lagi melayan orang jalan2 makan angin pagi2 time orang nak pegi keje.. biase yang wat perangai camni pompuan la.. *walaupun aku pompuan, aku meluat tol dgn pompuan camni.. huhh!*.. ko da tau nak makan angin, dok la lane kiri cik kak oi!!! da la bila aku potong, leh lak wat muke kerek! tah pape jek.. lagi 1 perangai diorang ni, mendengki x nak bagi orang masuk lane.. hek eleh!! kerek no x nak bagi orang masuk.. da bagi signal la!! bukan aku main masuk jek. tah pape jek perangai diorang ni...

kalau nak ikutkan, banyak lagi perangai pemandu2 kat KL ni yang selalu wat aku sakit jiwa.. kadang2 rasa cam nak jerit2 jek.. huhuhu... tapi dari aku jerit, baik aku mengucap banyak2 kan?? hehehe..

Owh.. sebenarnya aku bengang pasal jalan jammed truk gile semalam.. hhuhuhu.. sebelum ni aku balik keje kul 5, tapi sebab puasa, aku tukar waktu, balik kul 4.30. kitorang kat sini ada waktu anjal, boleh pilih nak balik kul 4.30, 5 atau 5.30. so sebab puasa malas nak tempuh jammed, aku tukar waktu balik kul 4.30. tukar ni bukan ko leh suka2 nak tukar hari ni balik 4.30, sok balik kul 5. kalau ko da amik waktu tu, itu jek la. kalau nak tukar kena wat surat.. ehm panjang lak explaination aku. cam la korang paham, ek? heheh. .. ok2, balik pada cite tadi, semalam aku kuar office kul 4.35. sebelum ni kalau aku kuar time2 cam ni, memang cantik sangat la. jalan clear, tak jammed lagi sebab orang private sector x balik keje lagi. so, dalam setengah jam aku da boleh sampai rumah. kalau aku balik kul 5, jalan jammed, paling awal aku blh sampai dalam 45minit. padahal umah aku dengan office takde lah jauh mane, adalah dalam 17km je kot. tapi jammed punya pasal, da rase cam nak balik seremban la plak.. heheh..balik pada cite semalam, kul 4.35 aku kuar office. jammed da start dari tempat parking lagi. haduih.. mane la tak mencabar kesabaran aku. nak kuar parking punya lama. aku dapat kuar dari pusat bandar damansara ni lagi 5minit nak kul 5.. haish.. bengang dah ni.. takpe2, maybe jalan nak balik clear, tak jammed. tapi, cam hampeh la plak!!! jammed sangat. huhuhu.. aku boleh balik ikut jalan tun razak ke bulatan kg pandan untuk balik ke pandan indah. tapi jalan tun razak tu jammed sangt3 teruk. so, aku jarang lalu situ. aku balik lalu jalan ampang. tapi semalam jalan ampang awal2 da jammed.. huhuhu.. lama la ku sangkut kat jammed tuh.. ada la 30 minit kat jalan ampang. pastu jammed lagi kat MRR2 plak. kat situ pon dalam 30 minit. nak masuk kawasan umah aku pun slow gak kat pandan indah tuh.. huhuhu.. memang tercabar la puasa aku petang2 semalam.. hasilnye aku sampai umah kul 6 ptg. pergh!! 1 jam setengah nak balik umah 17km jek jaraknya.. 1 jam setengah tu aku da boleh sampai melaka patutnya tau x?? ni baru 1 hari puasa. ada lagi 29 hari nak tempuh.. eh.. tolak cuti, ade la lagi dalam 20 hari kot. huhuhuh.. memang kurus la pahal puase aku.. (T____T)

aku pon tak tau ape aku merapu pagi2 nih.. hahahah.. sebenarnya nak post entry baru, tapi takde idea. hehehh..

Okla.. selamat berpuasa!!

(^__^)v
XOXO

hadis hari ni:
Rasulullah S.A.W bersabda: Apabila seseorang dari kamu sedang berpuasa pada 1 hari, janganlah bercakap tentang perkara yang keji dan kotor. Apabila dia dicaci maki atau diajak berkelahi oleh seseorang, hendaklah dia berkata:"Sesungguhnya hari ini aku sedang berpuasa, sesungguhnya hari ini aku berpuasa."
(Bukhari & Muslim)

Wednesday, August 11, 2010

DO'A JIBRIL tentang RAMADHAN, ORANG TUA dan SHALAWAT (DIAMINKAN oleh RASULULLAH SAW) - Credit to Kata2 Hikmah (Facebook)

Salam


Info ini aku dapat dari sini : ------> Kata-kata Hikmah


******************************

Sahabat Hikmah...

Saya mendapat kiriman pesan yang berisi doa Malaikat Jibril :

Do’a Malaikat Jibril Menjelang Ramadhan: Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad shalallahu ‘alaihi wa sallam, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma’afan terlebih dahulu antara suami istri
* Tidak berma’afan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.

Melihat matan (isi) hadits tersebut, hadits ini mengandung perintah untuk saling bermaafan sebelummemasuki Romadhon. Bahkan isi do’a itu adalah agar Allah mengabaikan puasa kita di bulan Romadhon jika tidak mengerjakan apa yang disitir hadits itu.

Setelah diteliti oleh ahli hadits, do'a Malaikat Jibril tersebut tidak ada asalnya, bahkan di kumpulan hadits palsu atau dlo'if pun tidak ada.

Hadits-hadits yang ada adalah:

Dari Abi Hurairah Ra, Rasulullah naik ke atas mimbar, kemudian beliau berkata :
"Amin..amin. .amin..".

Kemudian ditanyakan (para sahabat), kepada beliau :
"Wahai Rasulullah, saat Engkau naik ke atas mimbar, Engkau sampai mengatakan Amin (3x) (ada apakah gerangan?)"

Kemudian Rasulullah memberikan keterangan sbb:
"Jibril telah datang kepadaku dengan mengatakan : "Barang siapa yang telah datang kepadanya bulan Ramadhan(puasa) , kemudian dia tidak mendapatkan pengAMPUNan (pada bulan Ramadhan tersebut), maka ia dimasukkan kedalam api neraka, dan Allah jauh dari dirinya, maka katakanlah :Amin"

Kemudian aku meng aminkannya.



"Dan barang siapa yang mendapatkan orang tuanya (ketika keduanya masih hidup), atau salah satu diantara kedua orang tuanya masih hidup, sementara (dia mampu berbuat baik untuk kedua atau salah satu diantara keduanya), kemudian dia tak mau berbuat baik kepada keduanya, atau salah satu diantara keduanya (yang masih hidup tadi), kemudian mati, maka Allah akan memasukkannya kedalam api neraka, dan Allah sangat jauh dari dirinya, maka aku katakan :Amin"



"Dan barang siapa yang dimana namaku disebutkan (didepannya) , kemudian dia tak memberikan shalawat kepadaku, maka Allah akan memasukkannya kedalam api neraka dan Allah sangat jauh dari dirinya, maka katakanlah (wahai Muhammad SAW) (amin), maka aku katakan "Amin" (H.R Ibnu Hibban didalam kitab shahihnya 3:188).



Hadits-hadits yang serupa adalah:

Hadits Pertama

عن جابر بن سمرة أتاني جبريل فقال : يا محمد ! من أدرك أحد والديه فمات فدخل النار فأبعده الله قل : آمين فقلت : آمين قال : يا محمد من أدرك شهر رمضان فمات فلم يغفر له فأدخل النار فأبعده الله قل : آمين فقلت : آمين قال : و من ذكرت عنده فلم يصل عليك فمات فدخل النار فأبعده الله قل : آمين فقلت : آمين

Dari Jabir bin Samuroh rodhiyallahu’anhu, Rosulullah shalallahu ‘alaihi wa sallambersabda: “Aku menjumpai Jibril, kemudian di berkata wahai Muhammad!, barangsiapa yang menjumpai salah seorang dari kedua orang tuanya kemudian ia meninggal, keudian ia dimasukkan ke neraka, Semoga Allah melaknatnya.” Rosulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Amin”. Jibril berkata,”Wahai Muhammad!, barangsiapa yang menjumpai bulan Romadhon kemudian ia meninggal, hal itu tidak menyebabkan ia diampuni dan ia dimasukkan neraka, Semoga Allah melaknatnya.” Rosulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Amin”.Jibril berkata,”Wahai Muhammad!, barangsiapa yang engkau disebutkan padanya ia tidak bersholawat kemudian meninggal dan dimasukkan ke neraka, semoga Allah melaknatnya.” Rosulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Amin”.

(Al Jami’ush Shoghir wa Ziyadatuhu 75 (1/8), Syaikh Muhammad Nashiruddin al Albani mengatakan, Shohih)

Hadits Kedua

عن أبي هريرة : أن النبي صلى الله عليه و سلم رقى المنبر فقال آمين آمين آمين قيل له يا رسول الله ما كنت تصنع هذا فقال قال لي جبريل رغم أنف عبد أدرك أبويه أو أحدهما لم يدخله الجنة قلت آمين ثم قال رغم أنف عبد دخل عليه رمضان لم يغفر له فقلت آمين ثم قال رغم أنف امرئ ذكرت عنده فلم يصل عليك فقلت آمين

Dari Abu Hurairah rodhiyallahu’anhu, Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam menaiki mimbar kemudian bersabda: “Amin, Amin, Amin”. Kemudian dikatakan kepada beliau, “Wahai Rosulullah, Apa (maksud) yang kami dengar ini?. Kemudian beliau bersabda: “Jibril telah mengatakan kepadaku, “Hinalah seorang hamba yang mendapatkan kedua orang tuanya atau salah satunya (masih hdup) namun hal itu tidak membuatnya masuk surga”. Aku berkata, “Amin”. Kemudian Jibril berkata, “Hinalah seorang hamba yang ia telah memasuki bulan Romadhon namun tidak membuat (dosanya) diampuni, kemudian aku berkata, “Amin”. Kemudian Jibril berkata, “Hinalah seseorang yang (namamu) disebutkan padanya namun ia tidak mengucapkan sholawat, kemudian aku berkata, “Amin”

(Al ‘Adabul Mufrod 646 (1/225),Syaikh Muhammad Nashiruddin al Albani mengatakan, Hasan Shohih)

Hadits Ketiga

عن جابر بن عبد الله : أن النبي صلى الله عليه و سلم رقى المنبر فلما رقى الدرجة الأولى قال آمين ثم رقى الثانية فقال آمين ثم رقى الثالثة فقال آمين فقالوا يا رسول الله سمعناك تقول آمين ثلاث مرات قال لما رقيت الدرجة الأولى جاءني جبريل صلى الله عليه و سلم فقال شقي عبد أدرك رمضان فانسلخ منه ولم يغفر له فقلت آمين ثم قال شقي عبد أدرك والديه أو أحدهما فلم يدخلاه الجنة فقلت آمين ثم قال شقي عبد ذكرت عنده ولم يصل عليك فقلت آمين

Dari Jabir bin ‘Abdillah rodhiyallahu’anhu, Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam menaiki tangga mimbar. Ketika naik ketingkatan pertama, Beliau mengatakan “Amin”. Kemudian ketika manaiki tingkatan kedua, Beliau mengatakan “Amin”. Kemudian ketika menaiki tingkatan ketiga, Beliau mengatakan “Amin”. Kemudian para shahabat Rosulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam bertanya, “Wahai Rosulullah, kami mendengar anda mengatakan amin sebanyak tiga kali”.Rosulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam menjawab, “Ketika aku menaiki tingkatan tangga pertama, (malaikat) Jibril shalallahu’alaihi wa sallam mendatangiku kemudian berkata, “Celaka seorang hamba yang ia menjumpai bulan Romadhon kemudian Romadhon itu berlalu, dan hal itu tidak membuatnya diampuni”. Kemudian aku mengatakan “Amin”. Kemudian Jibril berkata, “Celaka seorang hamba yang ia mendapati kedua orang tuanya atau salah seorang dari mereka (masih hidup) tapi hal itu tidak memasukkannya kedalam surga”. Kemudian aku mengatakan “Amin”. Kemudian Jibril berkata, “Celaka seorang hamba yang ketika(ia mendengar) aku disebut namun ia tidak bersholawat”. Kemudian aku mengatakan “Amin”.

(al ‘Adabul Mufrod 644 (1/224)Syaikh Muhammad Nashiruddin al Albani mengatakan, Shohih li Ghoirihi)

Hadits lain yang memiliki lafazh serupa:

Hadits riwayat ‘Amar bin Yasir rodhiyallahu’anhu, dengan lafadz pada hadits Abu hurairah rodhiyallahu’anhu (lihat Musnad al Bazzar 1256 (4/268)).

Hadits riwayat Ka’ab bin ‘Ujzah rodhiyallahu’anhu, dengan status hadits: Shohih menurut al Hakim, dan disepakati adz Dzahabi. (lihat Al Mustadrok ‘Ala Shohihain 7256 (4/170)), Shohih dengan penguatnya menurut Syaikh Muhammad Nashiruddin al Albani.

Hadits riwayat Ibnu Abbas rodhiyallahu’anhu (lihat Mu’jamul Kabir 11115 (11/82)) dengan status hadits: Dho’if jiddan menurut Syaikh Muhammad Nashiruddin al Albani.

Hadits riwayat Malik bin Al Huwairits rodhiyallahu’anhu (lihat Mu’jamul Kabir 649 (19/291)) dengan status hadits: Shohih li Ghoirihi menurut Syaikh Muhammad Nashiruddin al Albani.

Hadits riwayat Anas bin Malik rodhiyallahu’anhu (lihat Mu’jam Ibnu ‘Asakir 1362 (2/143)) dengan status hadits: Shohih dengan penguatnya menurut Syaikh Muhammad Nashiruddin al Albani.

Sahabat Hhikmah...
Memang benar, memnta maaf adalah suatu keharusan, baik kepada orang tua, suami/isteri atau kepada orang di sekitar kita. Tetapi bila sudah membuat berita bahwa Malaikat JIbril berdoa, yang disampaikan melalui lisan Nabi Muhammad shalallaahu 'alaihi wa sallam, dan ternyata Malaikat Jibril dan Nabi Muhammad shalallaahu 'alaihi wa sallam tidak melakukannya, bukankah ini sudah berdusta atas nama Malaikat Jibril dan Nabi Muhammad shalallahu 'alihi wa sallam?

Oleh karena itu kita harus selalu melihat sumbernya, jangan sampai kita berdusta atas nama Rasulullah, atau membantu orang-orang yang memalsukan hadits, karena ancamannya adalah NERAKA.

Seperti yang disebutkan dalam hadits:

……….. “Man kadzaba a’laiya muta’ammidan falyatabawwa maq’adahu minannaar”.

Artinya : Dari Abi Hurairah, ia berkata. Telah bersabda Rasulullah SAW “Barang siapa yang berdusta atasku (yakni atas namaku) dengan sengaja, maka hendaklah ia mengambil tempat duduknya (yakni tempat tinggalnya) di neraka”.
(Hadits shahih dikeluarkan oleh Imam Bukhari (1/36) dan Muslim (1/8) dll)

Artinya : Dari Abi Hurairah, ia berkata. Telah bersabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang membuat-buat perkataan atas (nama)ku yang (sama sekali) tidak pernah aku ucapkan, maka hendaklah ia mengambil tempat duduknya di neraka”.
(Hadits shahih dikeluarkan oleh Ibnu Majah (No. 34) dan Imam Ahmad bin Hambal (2/321))

Artinya : Dari Salamah bin Akwa, ia berkata. Aku telah mendengar Nabi SAW bersabda : “Barangsiapa yang mengatakan atas (nama)ku apa-apa (perkataan) yang tidak pernah aku ucapkan, maka hendaklah ia mengambil tempat duduknya di neraka”.
(Hadits shahih riwayat Imam Bukhari (1/35) dll, hadits ini diriwayatkan juga oleh Imam Ahmad (4/47) dengan lafadz yang sama dengan hadits No. 1,4,5,6 & 8)


Na'udzubillahi min dzaalik. Semoga Allah selalu memberikan petunjuk kepada kita semua dan dijauhkan dari perbuatan-perbuatan yang menyebabkan masuk ke dalam neraka. Amin

Dan ADMIN mohon maaf dan memohon ampun kepada Allah subhanahu wa ta'ala apabila selama ini
banyak kekhilafan dan kesalahan.

"MARHABAN YAA RAMADHAN"

"SELAMAT MENJALANKAN IBADAH PUASA"

"Wallahu a'lam bish shawab"


****************************

Maaf kalau aku tersilap.. banyak kali gak aku baca info ni, nak faham kan.. tapi masih blur.. sesapa ada nak tolong terangkan?? Aku tak arif sangat pasal ni.. almaklumlah.. dulu skola agama pon x abes.. huhuhu.. *rugi nye skola tak abes...(T__T)*.. so, info yang aku dapat ni aku nak share dengan korang. Kalau korang rasa ada yang silap kat mana2 ke, tolong betulkan ye..

Owh, lupa.. ni ada 1 blog yang tulis pasal ni gak.. sila klik kat -----> sini

(^__^)
XOXO

note: tegur yang mana salah dengan berhemah.. jangan main nak serbu jek..

note2: hari ni Johor cuti!! Jelesnye aku!!!!! huhuhuhhuhuhu!!! SEDEY!!! (T_______T)

Tuesday, August 10, 2010

Selamat Berpuasa





KELEBIHAN – KELEBIHAN PADA BULAN RAMADHAN

1. Dibelenggu para syaitan dan jin.

Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka,….(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)
Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu. Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.
Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)

2. Amalan sunat diberi pahala fardhu dan fardhu diganda 70 kali.

“Daripada Salman r.a. ia berkata: Telah berkhutbah Rasulullah S.A.W. pada hari terakhir bulan Syaaban dan sabdanya:- Wahai manusia sesungguhnya telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi penuh keberkatan (bulan Ramadhan) iaitu bulan yang ada padanya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, bulan yang Allah jadikan berpuasa padanya suatu kewajipan dan berqiamullail (beribadat pada malam-malamnya) sebagai amalan sunat. Sesiapa yang mendekatkan dirinya kepada Allah pada bulan itu dengan melakukan amalan kebajikan (amalan sunat) maka ia mendapat pahala seperti melaksanakan perintah yang wajib dan sesiapa yang melakukan suatu amalan yang wajib pada bulan Ramadhan maka ia mendapat pahala seperti orang yang melakukan tujuh puluh (70) amalan fardhu.”.
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: “Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya: “Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan! Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan! Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka – daripada memasukinya”. Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan).” (Riwayat Tirmizi dan Nasa’i)

3. Pintu neraka ditutup.

Pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alam perantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan.

4. Dibuka semua pintu syurga.

Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari). Banyak rahmat diturunkan pada bulan ini. Orang mukmin ditambah rezekinya seperti makanan yang sedap-sedap semuanya ada di bulan ini. Orang-orang miskin juga dapat menikmatinya pada bulan ini.

5. Allah perhiaskan syurga.

Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadhan . Pada awal bulan Ramadhan bertiup angin di bawah Arasy dan bergeraklah daun kayu dengan longlai di bawah syurga, terdengarlah desiran daun kayu, hembusan bayu syurga yang teramat indahnya, seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya hingga berdirilah di atas puncak mercu syurga itu, lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah ? Lalu bidadari lain pula bertanya : Apakah nama malam ini ? Jawab Malik Ridhwan, hai bidadari yang cantik manis, inilah malam Ramadhan .

6. Dilepaskan tahanan neraka

Dalam bulan Ramadahan (di akhirat juga masih ada bulan Ramadhan) Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasalam bersabda (yang ertinya): “Allah memiliki hamba-hamba yang dibebaskan dari neraka setiap siang dan malam bulan Ramadhan, dan semua orang muslim yang berdo’a akan dikabulkan do’anya.”

7. Ramadhan ialah tetamu yang mendatangkan keampunan Allah

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya”. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)“

8. Tawaran Pengampunan dosa lepas dan akan datang (2 tahun)

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dari Abu Hurairah r.a berkata: “Adalah Rasulullah SAW menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, baginda bersabda: “Sesiapa yang solat malam di bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala daripada Allah, maka diampuni baginya dosa yang telah lalu.”
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda: Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.
Rasulullah bersabda “Rugilah puasa orang yang tidak mendapat keampunan”.

Sumber Tazkirah

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Selamat Berpuasa kepada semua. Maafkan aku jika ada tulisan aku yang menyinggung hati kamu, kamu dan kamu juga. Kadang2 kita tak sedar apa yang kita kata, apa yang kita tulis, dah menyinggung hati orang yang mendengar dan membaca sebab pada kita, benda tu tiada apa2, tapi tidak pada yang mendengar dan membaca. Maaf juga pada kawan2 yang mengenali aku, jika ada tersilap perbuatan, tutur kata, gurau terlebih, kutuk2 manja.. hehehh.. semoga kedatangan Ramadhan kali ni membawa 1000 rahmat buat kita semua.

Salam Ramadhan

(^__^)v
XOXO


note: mode sedey... huhuhu... nak balik!!!! waaaaaaa!!!!!! nak pose dgn ibuuuuuu!!!!~ (T_______T)


Sunday, August 8, 2010

Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung


Salam

Sebelum korang kutuk aku, aku nak ngaku dulu la.. hahah.. bukan aku ketinggalan zaman, tapi aku tak sempat nak cite pasal isu nih.. lagi pun mase tu xde idea nak tulis ape pasal akak ni.. aku tebaca pasal akak ni kat facebook Anak Jawa Johor.. ok. aku fan Anak Jawa Johor.. ade masalah ke?? heheheh..

Masa mula2 aku bace tu memang agak panas ati la.. sesedap rase kutuk negeri aku.. siap anak Sultan Johor, Tunku Aminah yang cun tu pon dikutuknye.. memang macam haram jek perangai!!~ kalau ikut nafsu setan aku masa bace komen hari tu, memang aku nak memaki jek akak ni macam ni:

"Pergh!! minah ni muke jek cantek mulut cam *%%&#$%@$#!@$@^$&$#.. bajet bagus la tuh... &$^@^%#&$$^&*^#&@@^&*.. da la cari rezeki kat negeri aku, nak kutuk2 lak.. memang &###$@!@%^&%&%@!#$%^ la minah ni.. "

ok.. ni kalau ikut nafsu setan la.. erk.. nape ayat kutukan tak dinyatakan?? hahahha.. aku tak biase maki orang, so aku tak tau nak kutuk ape.. huahhahaha.. *ayat bajet suci.. eh.. seryes la..aku tak suke maki orang.. heheheh...=p*.. ok2.. ni ayat tak ikut nafsu setan aku:

"ala kak.. relax la... ape la sangat stakat takde biskut Famous amos tuh.. gua pon minat gak biskut tu kak.. tapi tak la nak hina kot pasal kat JB takde biskut tuh.. pi google cari resepi, wat sendirik sudah.. kalau tak pon, balik je la kampung tuh... ngeh3!!~ Di mana bumi di pijak, disitu langit dijunjung la kak.. kalau tak paham maksud, pi kedai buku, cari buku peribahasa melayu.. eh, kat JB ade Popular tau!! hehehe..."... hahahha.. bajet suci la komen tu kan?? macam haram!!~ hahahah...

Ape yang aku nak cakap kat akak ni, eh, bukan kat akak ni jek.. kat aku dan korang2 jugak.. inagt lah pepatah melayu ni, "Di Mana Bumi Dipijak, Di Situ Langit Dijunjung".. kat mane2 pon kita berada, hormat lah.. ala.. 1Malaysia kot.. dok mane2 pon kita masih kat negara kite.. setakat x dapat makan biskut Famous Amos tu, tak yah la nak kutuk2 sampai kate hina sangat kot.. hhehehh... aku akui.. memang Johor tak macam KL.. kadang2 aku kutuk gak.. hahahah.. tapi kutuk2 manje la.. gurau2 je kot.. heheh.. tapi tak la over cam ahkak tuh.. hhohoo.. sebab aku da lame gak duk luar negeri Johor sejak umo aku 18 tahun. dulu aku blaja kat selangor, dekat la dengan KL. sekarang lak aku keje kat KL. so, aku cam da tebiase denagn kemudahan yang ade kat KL ni.. kadang2 aku merungut gak.. "ape la Johor ni..*erk.. bukan Johor Bahru, Kluang ler... hehehhe*.. , itu xde, ni xde.. "dan aku penah fikir, ala.. tak best nye bile da abes study kene dok Johor balik.. xde Sogo nak shopping2, macam2 la xde.. tapi, sebenarnye walau ke mana pon aku pegi, Johor tetap di hati.. mesti la beb.. family aku sume kat sane.. heheh.. *buah hati pon kat sane..ngeh3!~*.. so, tak yah la nak kutuk2 negeri orang, bajet cam negeri kite da bagus sangat.. yang penting kite 1Malaysia beb!!

Ok.. entry ni bukan nak bodek!! hahah

Chow!!

(^__^)v
XOXO

note: cakap siang pandang2, cakap malam jeling2.. kadang2 kita cuma nak bergurau, tapi kadang2 kita tak sedar gurauan kita da buat orang lain marah, kecik hati.. so, sebelum bercakap pandang keliling, tanya pada diri, "kalau orang cakap kat aku macam ni, aku marah tak??"






Friday, August 6, 2010

Perasaan seorang peniaga di pasar tani

Salam..

Ape bende nye tajuk entry skema ayam nih??? heheheh.. hari ni ade sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan kat office aku. Bahagian kitorang wat jualan sayur2, udang putih, ikan patin, ayam salai, daging salai, keli salai dan telur masin. Pagi2 lagi kitorang da sebok2 bukak gerai. Banyak gak sayur yang terjual. Udang pagi2 lagi da abes. Memang laku betol la sebab kitorang jual murah.. heheheh.. kalau meniaga betol2, memang rugi la.. hahahah.. semua main nak bagi murah jek.. tapi kire ok la. banyak yang laku.. yang x brape nak jalan, ikan patin la.. x ramai orang suke makan ikan sungai. lagi 1, kalau beli, kat mane lak diorang nak simpan sebab kebanyakan customer kitorang keje, pejabat, student dan mak cik2 cleaner.. kat celah mane lak diorang nak simpan ikan patin tuh sementara nak tunggu office hour habis.. sayur2 semua habis kitorang lelong. memang murah gile.. kat luar x dapat la murah cam kitorang jual..

ade gaye peniage tak?? heheh


Time2 camni la aku terasa susah nye meniaga nak cari rezeki sesuap nasik untuk keluarga..*ececeh.. gile skema ayat..=p*.. Letih gile!!!! baru sehari je menjual.. da tu bukan wat sorang2, ramai2 lak tuh.. tapi penat cam hape.. kaki sakit gile, bisa2 tapak kaki ni ha.. huhuuh.. dapat pengurut kaki OGAWA tu memang best la.. ekceli, sebelum ni aku penah gak keje lagi penat dari ni. aku keje kat R&R Pagoh Selatan. keje kat gerai jual air. letih cam hape. keje 12 jam. takleh nak duduk.. bayang kan la.. kaki cam nak tecabut.. huuhuhuhu.. keje aku mase tu, amik order dengan wat waffle cake. mase tu memang macam2 kerenah costumer la nak kene layan.. adeh.. ade yang kerek giler!! diorang layan kite ni cam budak2 jahat, skola tak abes.. tah pape.. ingat orang keje cam tu skola tak tinggi ke?? erk.. ter"emo" la plak.. hehehe.. costumer ni macam2 perangai.. keje aku amik order air, dengan buat waffle cake. korang bayang kan kalau amik order, mane nak tulis kat kertas.. takde tulis2 kat kertas.. kene ingat kat pale otak ni.. da la aku ni bab2 ingatan ni lemah sket.. kot datang 1 family sampai 12 orang da tu semua lak pakat gedik nan order lain2 air, memang cam haram la aku nak kene ingat semua tuh.. haduiyai.. siap kene marah lagi pasal asek kene ulang order.. huhuhu... nak wat camne.. daya ingatan lemah.. adeh la hai... tu blom lagi waffle cake.. kat sini memang tempat bas ekspress nak pegi singapore suke brenti.. 1 bas ade la dalam 40 orang. aku penah amik order waffle cake adela dalam 20 keping untuk orang 1 bas.. semua nak topping tah macam2 jenis.. da tu masing2 pesen tak reti sabar.. ingat mesin tu letak je tepung tros bloh masak ke?? 1 keping paling koman 5 minit nak masak.. huhuhu.. tak ke haru aku mase tuh.. cam lipas kudung keje nye.. dok kat tempat wat waffle cake tu gak la yang wat muke aku yang halus mulus bebas jerawat ni, tumbuh jerawat banyak jadinye sebab kene wap panas+minyak.. huhuhuhu.. da macam permukaan bulan da aku rase.. nasib baik la da ok sekarang ni.. heheheh..

erk.. kantoi tengah SMS la plak.. heheheh


tah ape dikelentongnye kat costumer tuh.. heheheh

2 la pengalaman aku keje dulu mase lepas SPM. penat wo keje macam tuh.. pengalaman tu semua wat aku jadi seorang costumer yang tak cerewet. aku cube untuk tak menyusahkan peniage dan pelayan ni sebab aku da rase macam mane letihnye nak layan costumer perangai cam haram nih.. memang la ade yang kata "costumers are always right".. tapi sebenarnye ayat tu tak betol.. tak leh pakai sangat.. kite jadi costumer nak kene ingat, peniaga pon manusia gak.. bukan mesin, bukan robot. diorang ada hati dan perasaan gak.. tahu penat, letih.. memang la tu keje diorang.. tapi cube letak kan diri kite kat tempat diorang... tah2, korang lagi trok agaknye...

erk.. panjang nye.. da macam ceramah la plak.. heheheh.. owh.. ye.. hehehe.. tadi lepas meniaga kat bawah office ni, aku kene ikut kursus penghayatan 1Malaysia.. tah ape kejadahnye la plak diorang soh aku ikut kursus tu.. even kursus tu 2 jam jek, tapi sebab aku da letih, malas gile weh!! letih tau x nak dengar orang membebel 1 Malaysia kat depan, kite dok nganga dengar.. huhuhu.. nak jadikan cerita, oleh kerana terlalu letih, aku da tetidor.. dan terjadi la 1 kejadian yang agak memalukan.. aku termengigau.. diulangi.. aku MENGIGAU!! WAAAAAAA!!!!! malu siot!!!!! hahahaha.. nasib baik la member aku jek yang dengar.. .. *hahah.. tipuk!!! orang balakang pon dengar.. siap gelak lagi.. huhuhuhuhu*...adeh... malunye aku.. huhuhuhuhuhuhu... nak cover malu, aku gelakkan la diri sendiri.. heheheheheh... aku tak tunggu abes kursus pon.. adela setengah jam dok kat situ, aku pon blah... tak larat aku nak tunggu.. heheheheh...

moral dari cerita aku ni:
1. jangan ingat orang keje pelayan, amik order, cashier, keje biase2 ni skola tak tinggi.. kalau ye pon skola tak tinggi, jalan layan diorang cam takde harge diri, cam sampah.. diorang pon manusia.. sekurang2 nye diorang keje cari rezeki halal, tak merompak, makan rasuah.. kan??

2. Costumer tak sentiasa betul.. silap tu..

3. Jangan tido kat khalayak ramai!! hahahaha.. nanti sangat malu jadi nye.. adeh la hai.. huhuhuhu..


Chow!!

(^__^)v
XOXO


Wednesday, August 4, 2010

Setahun suda berlalu

Salam

Setahun da berlalu
Ye, setahun...
Ape yang setahun???
Bukan usia blog ni..
Blog ni x cukup setahun pon
Kalau baby pon, baru nak merangkak kot..
heheheh..

Da genap setahun aku keje di Bahagian Pengeluaran Ladang ni.
Semalam, genap setahun aku sebagai seorang penjawat awam di LPP ni.. *kalau ikut surat lantikan la..hehehh*
Sekejap je masa berlalu
Setahun berlalu
aku rase takde ape yang berubah sangat pon
Masih blur2 lagi
Masih banyak yang aku kene belajar
Kadang2 bosan gak keje
heheheh
Rasa cam nak masuk skolah balik je..
Tu la manusia..
Tak penah puas,kan?
Dulu mase skola, sebok nak cepat besar *bukan nak besarkan badan ea..=p*
Ni da besar, sebok nak jadi dak skola..
X besyukur betol!!*erk... hehehehhe..*

Apa yang aku harapkan lepas ni
Semoga aku bekerja dengan lebih ikhlas, gaji aku lebih berkat, maju dalam kerjaya, cepat2 lulus exam *da lulus exam, cepat confirm, kalau da confirm, senang nak mintak tukar balik kg lepas kawen nanti.. hehehehh..=p* dan naik gred cepat skit *sian kt sijil aku yg x digunakan tuh.. ehhehe*

Eh..
Da nak balik la..
hehehehehhh
Okla..
Chow!!

(^__^)v
XOXO


note: berkat la sangat dok berblogging time opis hour nih.. hahahahah

Monday, August 2, 2010

Happy 26th Birthday my dear!!~

bajet comel la tuh..=p



Salam..

Aku pernah cerita pasal dia kat entry ni ----> (^__^)v

Untuk Nurul Haulah Miswan,
Entry ini khas untuk kamu
Selamat ulang tahun yang ke-26
Semoga usia lebih diberkati
Dimurahkan rezeki
Dikurniakan jodoh yang baik
Berjaya capai apa yang dicita-citakan
Bahagia dunia dan akhirat


Aku sayang kau banyak3!!~
Tak pernah kurang walaupun kita da jarang jumpa
Tak peduli apa orang lain kata pasal kita
Hanya kita yang tahu kebenarannya
hehehh
Skema la plak..

Ok, yang!! hepi besday & i luv u so much!!
Muahhh!!


(^__^)v
XOXO