K.A.M.I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, June 21, 2010

Dia hero saya selamanye!~~

ayah saye, Zainal Abidin bin Jilani

Salam..

Walaupun terlambat, nak gak wish kat sini..
"Hepi Father's Day, ayah!!~"
Along sayang ayah banyak3!~


En. Zainal Abidin bin Jilani dan Pn. Hilowati bt Sukirman

Ayah... bile cerita pasal ayah, along teringat kisah 2 tahun lepas... peristiwa yang nyaris2 menyebabkan along kehilangan ayah.. tapi Alhamdulillah Allah masih panjang kan usia ayah.. mase tu kite baru je pindah ulu penggeli dari ulu belitong.. walaupun da 2 tahun berlalu cerita ni.. tapi masih segar lagi kat pale otak yang blur nih.. along ingat mase tuh bulan 4. 20 April. mase tu besday angah.. along mesej angah nak wish hepi besday. then, tetibe angah reply, "along, tau tak ayah masuk hospital?".. WHAT??? mase tu hati rase tak keruan.. nak2 bile along tau ayah dekat Hospital Sultanah Aminah, JB. mesti saket teruk sampai kene hantar pegi JB... kalau sakit biase jek, mesti la anta pi Hospital Kluang jek... lepas dapat mesej angah, call ibu.. mule2 sembang biase2 jek.. then tanye ibu kat mane.. mase tu ibu jawab ape tah, tak ingat.. tapi along tau ibu tipu along.. rupenye ibu kat HSA, JB.. along tanye ibu ayah sakit ape.. ibu kate tak de ape.. ayah saket biase jek.. tapi along cakap ibu tipu... tak kan sakit biase anta pegi JB.. along tak tau camne ibu boleh kuat, sabar, bile along cakap macam tuh.. ibu tak menangis pon mase tuh.. walhal, keadaan ayah sangat terok mase tuh.. ibu cume cerita sikit jek dekat along.. ibu cakap, "ayah takde pape, cume kuar darah banyak dari hidung.." tu jek.. ibu pesan jangan risau sangat, ayah ok.. tumpu pade exam.. ye.. mase tu memang along ade exam final semester 7.. mase tu, memang along da nanges tersedu2.. sedeh sebab ibu dengan ayah rahsiakan semua tu dari along.. tapi mase tu along tak tau lagi cerita sebenar.. seminggu lepas tu baru along dapat balik kampung.. along balik dengan ucu dan haulah..hari sabtu, kitorang trus gi JB tengok ayah.. mase tu along tengok ayah lemah jek.. ibu kate da banyak masuk darah, air.. mase tu baru ibu citer betul2 ape yang da jadi kat ayah..

Lebih kurang seminggu lepas kitorang pindah rumah baru, pagi ayah bangun dari tido, gusi ayah berdarah.. banyak gak kluar nye.. dekat hidung ade kesan darah kering klua mase ayah tido.. mule2 rase cam takde pape.. tapi bile da 2 hari, macam teruk, ayah pegi klinik dengan ibu. mase tuh ayah da tak boleh nak drive sendiri.. pegi klinik, doktor suh ayah pegi hospital.. darah masih banyak lagi klua. ibu kate tuala muke 2 penuh dengan darah ayah yang kuar dari gusi.. ayah dok dekat Hospital Kluang 1 malam.. mase tu doktor check platelet darah ayah makin kurang.. tapi ayah tak demam.. so, bukan sebab denggi.. banyak pain darah doktor masukkan untuk naikkan balik platelet darah ayah tu.. tapi tak naik gak.. last2, doktor check tinggal 2 je.. mase tu keadaan ayah da truk sangat2.. ibu plak, tak tau nak pikir ape.. Ya Allah.. besar dugaan ibu tanggung mase tuh.. ibu tanggung semua tu sorang2.. memang keadaan ayah sangat kritikal.. antara hidup dan mati.. ayah trus dihantar ke JB.. sepanjang perjalanan ke JB, ibu cakap banyak gak darah kene masukkan.. perjalanan ke JB memang terasa panjang, lame.. macam2 yang ibu fikir.. fikir yang ayah akan survive?? tak.. ibu memang fikir harapan ayah sangat nipis.. dengan platelet darah tinggal 2, ape yang kitorang nak harapkan? orang demam denggi pon tak terok macam tu.. dekat HSA, JB, tah da bape banyak la darah masuk kat dalam badan ayah untuk ganti darah yang kuar tuh.. doktor memang x dapat kenalpasti ape sakit ayah. check denggi takde.. leukimia pon x gak.. memang sel darah putih terlebih, tapi sket jek.. sampaikan doktor suh ayah pegi berubat kampung.. macam2 ujian yang dibuat.. tapi doktor still tak dapat detect ayah sakit ape sampai boleh bleeding dan platelet tinggal 2.. lame ayah dekat HSA. platelet darah ayah naik bile ada kawan ayah bagi ayah air zamzam. lepas minum air tuh, Alhamdulillah esoknye jumlah platelet darah makin bertambah.. mase along datang tengok ayah, keadaan ayah da bertambah pulih.. ayah da sihat sket.. walaupun tak bape kuat.. ibu cakap, baru lepas masuk darah.. abes tangan ayah kesan masuk darah, air, ubat.. ade 1 treatment yang ayah memang tak tahan.. sakit sangat2.. ibu cakap ayah menangis.. huhuhu..sedih.. mase ibu cerita kata along, memang along nak nanges. tapi tahan air mate...heheh.. ego. tak nak nampak lembik.. along kena kuat untuk ibu dan adek2 semua.

Kalau tak silap, 2minggu jugak la ayah duduk kat HSA tuh.. ibu pon 2 minggu gak cuti jage ayah.. Alhamdulillah sekarang ayah da makin pulih.. da tak bleeding lagi, tapi kene buat check up.. Alhamdulillah Allah masih panjang kan usia ayah.. along tak tau camne nak lalui hari2 tanpa ayah.. tapi agak pelik gak sebab sampai sekarang doktor tak tau ayah sakit ape.. walau ape pun, kitorang besyukur sangat2 ayah da sihat.. tapi, sejak ayah saket, ayah cam touching lebey sket... huhuh... da tak cam dulu.. may be sebab saket kot.. tapi sekarang ayah da ok.. da tak touching lebey da.. heheh..

Ayah.. along sayang ayah sangat3!~ along mintak ampun sebab banyak kecewakan ayah.. dulu lepas UPSR, along x dapat SBP sebab result tak cukup bagus, along tau ayah sedih. Lepas PMR, along dapat masuk skola teknik, ayah siap tolong isikan borang, along tinggal sain jek.. along tolak..sebab along tak minat civil engineering.. along tau ayah kecewa.. ampun kan along, ayah.. Lepas SPM, along dapat matrikulasi, ayah nak sangat along pegi.. tapi along tolak jugak, nak skola tingkatan 6 jek.. along takut tak mampu nak buat.. along tau ayah kecewa bile along tolak tawaran tuh.. siap gado2 dengan ibu lagi.. ayah takut bile along tolak tawaran tu, along tak dapat masuk U, tapi alhamdulillah.. tak lame lepas tu along dapat tawaran masuk UPM. ayah hepi sangat2.. ayah dengan ibu anta along daftar.. teman along daftar dari awal sampai habis.. along tau ayah nangis mase tinggalkan along kat UPM tuh.. ayah takut along tak boleh survive kat sane, ayah risau tinggalkan along sebab along tak penah jauh dari family, tak penah dok hostel.. tapi along boleh muke selambe jek siap tesengih2.. huhu... jiwa kental la konon.. sebenarnye sebak gak mase tuh.. heheh..

Kalau nak citer pasal pengorbanan, banyak sangat pengorbanan ayah buat yang along tak mampu nak balas walau dengan ape cara sekali pon.. yang along mampu buat, jadi anak yang baik, selalu doakan kesejahteraan ayah dan ibu, jaga hati ayah dan ibu.. itu je yang along mampu buat untuk ayah..

Ayah, terima kaseh sebab garang dengan along mase along kecik2 dulu, terima kaseh sebab selalu rotan along mase along kecik2 dulu, terima kaseh sebab banyak berkorban untuk along.. terima kaseh banyak2 ayah.. kalau tak kerana garang ayah, rotan ayah, hidup along mesti tak ke mana.. terima kaseh ayah!~

Ayah.. along saaaayaaangggggggggggggg saanggattt kat ayah!!~
BIG HUGS untuk ayah.. muaahh..

XOXO



SAYANG AYAH!!~



ayah ku sayang.... sme tak muke kitorang?? hehehhe...
*erk..sile abaikan pipi tembam dan hidung kembang tuh...huahahha*

7 buah fikiran ditabur ke kotak komen:

sI tEDI said...

muka sama!

Rifqah said...

cik tedi:

heheh.. sme ke?? ade la kot.. hehhe.. tp ramai yg ckp muke lg sme dgn ibu..

(^__^)v

yusuf mujahidin ™ said...

salam
sehat?

alolo..shweetnyee....

:)

Rifqah said...

Yusuf:

W'salam..

Sihat sangat2..

Kamu sihat??

Jaga diri!!~ (^__^)v

sweet ke?? thanx.. ngeee!!~

(^__~)v

Anonymous said...

Kalau hanya ibu yang handle semuanya, macamana? Want to know? Check my blog. Btw, bapak died 2 years ago. Perasaan x leh nak gambarkan bila van tu gi bawak dia, this time never ever coming back... So, selagi ada peluang, baikilah hubungan dengan bapa anda.. salaam..

Rifqah said...

anon:

thanx coz bace n drop komen..

tak tau cmne rse nye bile takde ayh.. tapi bile ayh saket, da cukup buat kitorg tak tentu hala..

btw, pasal hubungan..heheh.. kitorang ok la.. saya dgn ayh kdg2 da macam kawan.. blh cerita ape je, hal boifren pon leh cite dgn die.. cume kdg2 kami tak sependapat dlm menentukn arh hdp saye.. walaupn kdg2 die x setuju, tp die ttp sokong saye.. =(

thanx 4 u'r advice.. insya Allah saya cube jaga hati ayh sebaik mgkin, bls jasa die stakat yg mampu.. saya yg die selamanye..

(^___^)v

Rifqah said...

ops.. telupe.. 2 anon.. in case klu u b tebace komen ni, plz leave u'r link.. tq.. (^__^)v