K.A.M.I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 8, 2010

tak de perasaan

salam

satu perubahan yang ada kat aku sejak akhir-akhir ni.. dulu bile aku geram, marah sangat2, bengang sangat, mudah je aku nangis.. tapi sekarang susah da nak tengok aku nangis. air mata da mahal sangat nak klua da. dulu memang senang jek nak nangis.. nangis tu best tau.. boleh lega kan hati dengan perasaan yang da kusut macam ape tah.. tapi bila da tak boleh nangis... sakit dia susah nak kata.. rasa ada yang tebuku, tapi tak boleh lepas.. semua buat mood jadi tak menentu, kepala pon jadi sakit.. kalau mase boleh solat, boleh gak la pegi solat ke, ngaji ke.. kalau tengah cuti?? boleh gak la.. boleh la bezikir.. heheh.. tapi kalau dapat nangis, lega gak rasa nye..tapi daripada kite pilih menangis, baik pilih ketawa.. ketawa pon boleh lega kan stress.. lagi 1, awet muda. tapi tak leh la ketawa banyak2.. tak elok.

hm... tengah kusut sebenarnya.. banyak sangat yang tebuku tapi tak tau nak luah kan macam mana.. dah tak teluah.. kadang2 bila luahkan, aku yang kena balik.. sampai aku da malas nak cakap pape.. aku simpan selagi aku mampu.. tapi aku takut bile aku da tak mampu, meletup..semuanya da telambat masa tu.. sekarang pon bila aku kecik ati ke, bengang ke, marah ke, aku cume diam. cakap sikit2, letak phone, pejam mata dan tido. kalau dulu, sempat gak nanges sampai tetido. sekarang da takde rasa tu.. aku da jadi macam patung, takde perasaan. aku rasa da keras hati sangat da. aku nak luah, tapi takde kekuatan. aku tak tau nak mula dari mana, aku tak tau nak luahkan macam mana..

aku masih mencuba.. mencuba untuk memahami, mencuba untuk menjaga hati selagi aku mampu, memahami karakter, tingkah laku, perangai.. sedang mencuba. semoga aku terus dikurniakan kekuatan, kesabaran untuk menempuh semua dugaan tu.. dugaan tu bukan dugaan aku dengan dia je.. banyak lagi dugaan lain yang aku perlu lalui.. aku kena sabar..

ok2... lupa kan cite kusut2 tu..eh.. bukan lupa kan.. simpan dulu.. kite pikir lain kali ea.. heheh.. weekend hari tu aku pegi kursus kawen.. *lagi 2bln nak kawen baru hegeh2 nak pegi kursus!!~ hohho* best sangat2.. hahah.. ustaz dengan ustazah nye kebanyakan nye orang jawa.. seronok dengar diorang speaking jawa.. banyak info, ilmu yang aku dapat.. masa tu da takde nak malu2 da.. heheheh.. kata nak kawen.. mane la boleh nak malu2.. lagi pun benda normal.. aku tak sure kursus kat negeri lain macam mana.. tapi kursus kat johor, 2 hari penuh pagi petang.. tu pun rasa cam tak cukup masa.. kursus cam ekspress semacam jek.. patut la dengar2 rumors kate kursus kawen nak dipanjang kan jadi 3hari.. tapi banyak masalah gak nak kursus sampai 3hari.. kalau orang yang susah dapat cuti tu, memang teruk la.. aku nasib baik senang nak cuti..

hm.. bila da pegi kursus, dengar kursus, kadang2 rasa cam belum cukup ready.. macam banyak sangat benda yang perlu dikukuhkan sebelum betul2 amik keputusan nak kawen.. tapi kalau terlalu fikirkan kekurangan tu semua, terlalu fikirkan takut, sampai bila kite nak maju dalam hidup.. semua pilihan yang kita pernah buat dalam hidup ni ada risikonye, ada susah senang nye.. nak makan pon susah tau!! nak kena kunyah lumat2, pastu nak telan, baru namanya makan. tapi tu semua terpulang pada kite, macam mana kite hadapi, macam mana kite selesaikan masalah dan kekusutan supaya masalah tak jadi makin besar dan melarat. kalau dulu bujang, ade masalah sorang2 tanggung.. bila da kawen, ade orang lain boleh kongsi *tu pon kalau boleh.. kalau dapat laki jenis x amik tau, nasib badan la kan.. *. lagi 1, bila da kawen, banyak hati nak kene jaga.. pasangan kita, family kita, family dia.. tapi jangan terlalu menjaga hati orang lain sampai hati sendiri tak terjaga..

ewah3!!~ blog aku da jadi cam blog apa dah ni.. da rupa ibu2 jek... hahahah.. adeh.... merapu jek.. ni feel nak join jadi mak cik2 la nih.. hehehhh... kusut sebenarnye ni... aduhai... banyak benda nak kena prepare... masa makin suntuk.. kewangan plak da menipis nih... huhuhuh... susah rupanye nak kawen kan?? korang2 semua sape2 yang belum kawen, tapi cadang2 nak kawen da, baik korang prepare awal2.. paling kurang pon setahun sebelum majlis.. tapi make sure masa tu da kumpul duit.. kalau tak, memang pening kepala la jawap nye.. lain la kalau korang nak buat majlis nikah jek.. yang tu kalau lagi sebulan nak kawen pon boleh buat.. hhehehh... tapi kan, lagi elok kalau buat majlis nikah jek.. takde membazir kan?? kalau nak buat kenduri pun, buat kecik2 jek.. tak yah buat besar2.. yang penting kan hidup lepas kenduri tu.. ni kenduri besar2, lepas kawen nanti camne plak?? takkan nak dok bawah jambatan?? rumah pon, takkan nak kosong jek.. nak ade katil, tilam, almari.. takkan baju simpan dalam beg jek?? dapur nak kene ade gak.. mesin basuh lagi.. takkan la sampai hati korang tengok isteri korang basuh baju+seluar jeans korang yang berat2 tu gune tangan kan?? kalau nak masak lak, kene ade dapur, lauk2 plak nak simpan dalam peti ais.. takkan hari2 nak gi pasar beli lauk.. mane tahan.. da tu, takkan la nak bini tengok muke laki, laki tengok muka bini je hari2 malam2, abes2 bosan aktiviti buat anak.. tu kalau bini tak kene serang jepun... kalau tak, tak ke bosan... nak kene ade tv plak bagi hilang bosan kan?? haaa.... banyak duit nak pakai tu.. ni bukan aku kata tau... ustazah masa aku kursus hari tu yang cakap... heheheh... part buat anak tu jek yang aku tambah.. yang lain sume betol.. heheheh.. memang kene sedia banyak benda.. mental, fizikal, poket untuk nak kawen ni... da ready ke korang??? hm... berusahalah!!!

apa yang penting, kejasama 2-2 pihak, persefahaman.. sama2 bincang.. jangan tanggung sorang2, ok?? lagi2 pasal duit... sekarang ni duit memang penting.. sapa kata duit tak penting??? duit takde takleh beli beras tau?? mana boleh beli beras dengan cinta!! hehehh.. so.... berusahalah ye... chaiyok!!!

XOXO



2 buah fikiran ditabur ke kotak komen:

Linglung said...

derrr...lu nak kawen lagi 2 bulan? adakah ini betik? kalau ini betik, gua pun nak tumpang gembira sekaki dan gua ucapkan tahniah!

::Rifqah:: said...

linglung:
hahahaa. ini mmg betik!! wa mmg nak kawen.. tak sampai 2bln lg.. lg sebulan lebih je. thanx la der.. nnt wa jemput lu mkn kenduri kt umh wa. (^__^)v