K.A.M.I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 28, 2010

Cinta tu buta, atau orang yang becinta yang buta??

Ni bukan pasal aku
Tapi someone yang sangat rapat dengan aku
Senang cite, adek aku la
Dulu dia ade boyfriend
Boyfriend die baik la
Family aku sume suke dengan boyfriend die tu
Budak utara
Lembut jek tak banyak cakap
Nak bawak adek aku kuar, siap call ibu ayah mintak izin
Ecech... sopan la konon.. *sopan la sangat usung anak dara orang sana sini..hahahah*
Ok2.. tapi dalam banyak2 boyfriend adek aku, dak utara ni la yang the best..
Paling aku ingat, die tolong family kitorang mase hari arwah atok meninggal dari awal atok meninggal sampai la kebumi
Mak cik, pak cik kitorang pon bekenan dengan dak ni
Kire boleh masuk la
Tapi jodoh diorang tak panjang
Adek aku jumpe boyfriend lain
Alasannya, diorang jauh, jarang jumpe, adek aku sunyi... susah la.. ape la..
Kesimpulannya, adek aku da gedik sebenarnye da tejumpe boyfriend lain
Boyfriend baru ni
Aku tak suke
Ibu aku tak suke
Ayah aku pon tak suke
Kenapa??
Tah la
Tapi ape boleh buat
Da adek aku gile sangat da dengan dak tu
Sampai sanggup tipu ibu dengan ayah
Belakangkan ibu dengan ayah
Kecewa nya aku
Nasihat semua da tak jalan
Abes cinta sangat la kononnye
Belom kawen lagi da wat perangai tah pape
Sok kawen, tah macam mane la
Pening pale aku nak pikir masalah adek2 ni
Masalah aku pon melambak nak pikir
Ni nak tolong pikir masalah adek2 plak
Haish..
Sian la sape yang nak kawen dengan aku..
Kena jadi menantu sulung
Tak pasal2 la kene same2 susah kan pale otak nak pikir masalah adek2 aku yang tah pape ni..
Betul la kate orang dulu2
"Bela lembu sekandang lagi senang dari bela anak dara sorang"
Korang bayangkan ibu dengan ayah aku bela anak dara 5 orang..
Tukar dengan lembu dapat 5 kandang tau tak???
hehehh..
Untung ibu dengan ayah kalau dapat bela lembu 5 kandang..

Eh.. agak2 korang, entry ni kene tak dengan tajuk??
hahahah..
Da pening kepala la ni..
Tu yang isi merapu tah pape..
Kalau ikutkan hati, nak lantak kan aje
Lantak ko la dek oi
Nak tetonggeng, tebalik, telentang, meniarap, tesungkur
Tu korang punye pasal
Orang da cakap tak nak dengar kan?
Susah tanggung sendiri la..
Tapi......
Tak boleh la..
Terok macam mane pon, tu adek aku
Aku tak sanggup tengok diorang susah
Aku tak sanggup tengok diorang menderita
Diorang darah daging aku
Bak kate pepatah, "Cubit peha kanan, yang kiri pon terasa sakitnye".. *cis!! ape ke bnyk pepatah lak ni?? tadi lembu, ni peha lak.. peha??? hehehehh*
Kalau diorang susah, aku pon terasa susahnye
Kalau diorang derita, aku terasa gak peritnye
Takkan aku nak pejam mata, pekak kan telinga, keraskan hati kot..
Aku sayang sangat kat diorang
Ibu, ayah, adik2
Diorang segalanya dalam hidup aku
Bila jadi macam ni....
Aku bingung, buntu..
Ya Allah...
Bantulah hamba-Mu ini..
Lembutkan lah hati adik ku,
Ya Allah..
Berikan lah dia petunjuk dan hidayah-Mu,
Ya Allah..
Tunjukkan lah dia jalan yang benar,
Kau bentangkanlah kebenaran didepan matanya..
Hanya pada-Mu hamba-Mu ini memohon
Hanya pada-Mu hamba-Mu ini menyerah
Amin..

Buat adik ku sayang: Along tau kadang2 ko skodeng blog along ni.. dek, ingat la.. macam mane sayang nye kite pada lelaki tu, keluarga tetap yang utama.. ibu tetap penting.. ingat jasa ibu dengan ayah yang susah payah besar kan kita sampai telebih besar nih.. lelaki datang dan pergi dalam hidup kite.. tapi ibu dengan ayah akan tetap ade dengan kita sampai bile2 tak kira masa susah atau pon senang.. tolong la dek.. jangan sampai jatuh lagi air mata ibu.. jangan bagi ibu menangis sebab kecewa dengan kita.. dosa besar dek.. jangan sampai kita tak dapat cium bau syurga kita.. jangan kerana seorang lelaki yang baru kita kenal, kita sayang, kita lupa semua jasa ibu ayah yang da bepuluh tahun jaga kita, sayang kita, tatang kita.. jangan lupa dek.. jangan kerana cinta, kita buang ibu, buang ayah.. memang cinta tu perlu.. tapi, cinta kan ibu dengan ayah lebih baik lagi kan? restu ibu dengan ayah lebih penting lagi kan? kalau betul dia cinta kan kau, dia akan tinggal kan kau dek.. sebab dia takkan nak biarkan kau jadi anak derhaka, lupa ibu ayah, belakangkan ibu ayah.. fikir la dek.. kami semua sayang kat kau..


Pesanan untuk aku, adek2 ku sayang & kamu semua:

"Kita tak boleh mencintai orang lain sebelum kita mencintai diri sendiri dan kita tak boleh mencintai diri sendiri sebelum mencintai Allah"

Dari Abu Hurairah R.A: "Datang seorang menemui Rasulullah S.A.W dia bertanya,"Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling layak untuk aku bergaul dengan baik kepada nya?" Baginda S.A.W menjawab, "Ibumu." "Kemudian siapa?""Ibumu."Kemudian setelahnya siapa?""Ibumu."Untuk kali berikutnya orang kembali itu bertanya, "Lalu siapa?" "Ayahmu.", jawab Baginda S.A.W"

sumber: http://www.iluvislam.com/


note: sedih, kecewa

2 buah fikiran ditabur ke kotak komen:

Frodo Baggins said...

mmmm
semoga adik tbuka pintu hati
susah jugerk bila chenta mati ni.

Rifqah said...

frodo:

harap2 macam tu la
btw, thanx sudi singgah..
(^__^)v