K.A.M.I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 13, 2010

Genap setahun pemergiannya.. Al-Fatihah


Salam..

Haji Jilani bin Abdullah

Hari ni genap setahun pemergian arwah atok abah.. Masih tebayang senyuman nye dengan gigi yang da habis tuh..heheh... Atok abah, ayah kepada ayah saya.. Banyak kenangan dengan arwah atok abah.. Teringat dulu bila musim exam skola rendah, lepas je dapat result, kalau balik kampung, atok abah akan tanye, "Ilmu hisab dapat ape? Periksa dapat no. bape?"..dulu cam pandai la skit.. *kononnye la..hahahah*.. maths dapat A, no. kat kelas pon not bad la.. then, atok abah akan bagi duit.. biase nye RM5.. dulu mase skola rendah, RM5 tu da rase cam dapat RM50.. Dulu, dari zaman skola sampai la zaman universiti, cucu yang slalu dapat duit jajan dari atok abah, mesti la saya.. tiap kali balik kampong umah atok abah, atok abah tak lupa selit duit bila saya salam dia.. kalau mase skola rendah RM5, tapi bila da blaja kat uni, atok bagi RM50.. dia slalu pesan, "blaja elok2"... dalam ramai2 cucu atok abah, saya yang slalu dia tanya pasal pelajaran.. nak kate saya kesayangan dia, mungkin kot.. hehehehh..

Teringat gak dulu kitorang suke main basikal atok abah.. kitorang panggil basikal jaguar.. basikal nye tinggi.. kalau nak naik memang kene cari tembok la.. hahaha.. tak pon kayuh kot tengah palang, tak leh duduk kat seat nye sebab tak sampai.. main basikal 2 pusing keliling kampung.. seronok sangat2.. padahal basikal tu la atok abah gune wat pegi noreh, pegi masjid, pegi kedai.. kitorang lenjan wat main.. atok abah tak kisah pon.. heheh.. atok abah seronok sangat kalau kitorang adik-beradik balik kampung.. dia akan beli macam2 lauk, suruh ibu masak.. atok memang suke masakan ibu, kalau anak2 die masak atau menantu dia yang lain masak, ade je yang tak kene.. hheheh.. saya pon tak tau kenapa.. nanti kitorang akan makan ramai2.. kalau duduk sebelah atok abah, nasik lambat abis sebab bila pinggan da nak kosong jek, die tambah lagi nasik.. makan sampai tak larat la..

Kalau musim durian, memang best.. atok ajak ayah pegi kebun kutip durian.. banyak gak la duriannye.. makan ramai2.. kalau family kitorang lambat balik mase musim durian, atok abah mesti simpan durian tu untuk kitorang adik-beradik.. dia mesti tak lupa kat cucu2 dia yang dok Kluang ni.. heheheh...

Kalau raya plak, memang best la.. adik-beradik ayah ramai, 12 orang.. bayangkan la bile semua adik-beradik bekumpul dengan cucu2 semua.. rumah yang luas tu terase cam sempit sangat.. atok abah la yang sibuk atur kan tempat tido kitorang, susun kan tilam, kuar kan bantal, selimut semua la.. dia akan pastikan cucu2 dia selesa, ade tempat nak tido..

Hm.. banyak lagi kenangan dengan arwah atok abah, tapi ingat2 lupe la.. huhuhu... haa.. paling ingat, atok abah suke gosok kan janggut die kat pipi saya sampai sane nanges sebab geli.. hahahah.. *rindu nye saat tu.. (T__T)*..



Detik pemergian atok abah... Alhamdulillah atok abah sakit tak lame.. actually dia memang takde penyakit.. die sihat je walaupun umur da dekat 90 tahun kalau tak silap.. dia masih boleh bekebun, kayuh basikal..semuanye macam tibe2 jek.. 10 Julai 2009, atok abah tibe2 collapse tak sedar kan diri.. bawak pegi Hospital Pakar Sultanah Fatimah, doktor cakap atok kene serangan jantung dan strok.. kitorang semua balik, jenguk atok abah.. atok trus dimasukkan dalam CCU.. atok abah memang tak sedar kan diri langsung.. kitorang begilir2 tengok atok abah.. sampai la hari ahad, ayah kata tak payah balik kluang, tunggu kat rumah nenek belah ibu.. sebab doktor da suruh anak2 dan cucu2 get ready.. memang atok abah tak boleh sembuh.. pagi isni, lepas subuh, dalam kul 8 lebih, adik kejut cakap atok abah da takde.. saya tak tau kenapa saya tak nangis.. saya cume tekejut, then, macam "owh..atok da takde..",. macam takde perasaan.. blur.. kitorang bekemas then gerak pegi kampong ayah, tak jauh pon dari rumah nenek, dalam setengah jam jek.. sampai sane, kemas2, tunggu jenazah atok.. tengok makcik2, sepupu2 menangis, buat saya sebak, tapi saya tak tau kenapa saya tak menangis.. tak boleh.. air mata tak turun.. mungkin ade yang cakap yang keras hati, tak sedih sebab tak nangis.. tapi, saya memang tak boleh nangis masa tu walaupun saya sedih.. sementara tunggu jenazah, banyak kali gak la baca yassin sedekahkan untuk arwah atok.. sampai la jenazah sampai rumah.. masa tu yang lain2 semua da bejurai air mata, tapi saya masih tak boleh menangis.. Alhamdulillah saya dapat kucup pipi dan dahi arwah atok untuk kali terakhir, tanpa setitik air mata pon jatuh dari saat dia sakit sampai la dia pergi.. tak nangis bukan bemakna saya tak sayang.. Allah je yang tahu betapa sayang nye saya pada arwah atok.. mungkin masa tu saya lega sangat2 sebab saya dapat tengok arwah atok abah buat kali terakhir.. mase arwah atok dan atok mak pegi dulu, saya tak sempat tengok.. arwah atok, saya sampai da siap kebumi, arwah atok mak, saya tak dapat balik.. Alhamdulillah rezeki saya dapat tengok arwah atok abah..

Atok, along nak atok tahu along sayang sangat kat atok, along rindu kat atok, along rindu nak tengok atok senyum, along rindu nak tengok atok ketawa, along rindu nak tengok atok tumbuk rempeyek dengan lesung (atok suke rempeyek tapi takde gigi, so kene tumbuk..heheh), along rindu tengok atok belek2 pokok bunga.. along rindu sangat dengan atok...

Semoga roh atok abah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... amin..

-Al-Fatihah-








5 buah fikiran ditabur ke kotak komen:

yusuf mujahidin ™ said...

salam

moga rohnya ditempatkn dikalangan org2 soleh disisiNya. Ameen

Rifqah said...

yusuf:

w'salam

thanx yusuf.. aminn...

kamu sihat?

jage diri..

sI tEDI said...

Al-Fatihah

Rifqah said...

tedi:

thanx..

MissMeera said...

salam...
al'fatihah yar