K.A.M.I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 19, 2010

Duit, duit, duit

Salam


nak mintak tolong..
ini serius ok???
sapa boleh tolong saya macam mana nak manage duit nih??
huhuhuhuh
tiap2 bulan bila nak dapat gaji, saya mesti da listkan semua bil yang nak kena bayar, hutang2 semua (tak temasuk PTPTN..erk..huhuhuhu), benda2 wajib kene bayar tetiap bulan contohnye pas parking dan duit kutu (nasib baik bulan ni last..pheww)
tapi duit mesti tak brape nak cukup...(asek cakap tak cukup, memang la tak cukup jadinye..)
nak kata saya kuat shopping tak jugak.. bukan tetiap bulan sawan meroyan nak shopping tu datang.. bila rasa ada duit lebih jek baru shopping macam orang gile.. (eh..orang gile beshopping gak ke??)
kengkawan pon macam pelik je.. diorang lagi banyak komitmen nak kene buat dengan duit gaji yang mana saya tak yah buat contohnye sewa rumah, bil air, bil letrik, barang dapur. (sebab duduk dengan ucu, adek ibu...ehehehh)
tapi 1 jek yang kawan2 jarang buat, balik kampung selalu. kalau da tetiap minggu nak balik kampung, boleh agak la kan duit abes kat mana.. mesti minyak dengan tol la kan.. tu belum kire pegi dating lagi..(macam la dating kene kluarkan duit..hahahhaah...)
hm... saya tersangat la tak tau kat celah mana duit abes nih..
tetiap bulan mesti list balik mana pegi semua duit2 tuh..
msti ade short yang tak tau kat mane pegi nye..
nak kate beshopping, bila tengok balik almari, tak de la plak beli pape.. aish... (-____-")7
truk betul la..memang tak pandai langsung mengurus... huhuhuhu
macam mana ni ye?
nasib baik la en. nazmi sangat cermat orang nye.. kalau die pon perangai macam saya..erk.. alamat habis la.. memang huru hara.. haish..

XOXO

note: tetibe tefikir pasal duit..macam mana nak kawen kalau tak reti manage duit nih?? aish.... seram plak bile fikir.. huhuhu

5 buah fikiran ditabur ke kotak komen:

Linglung said...

kalau gua bagi pendapat..nescaya lagi mejunam jatuh tahap kewangan lu...kah kah kah!

::Rifqah:: said...

linglung:

gua rase baik x pyh.. nnt harus gua kne cari sugar daddy plak lepas ni... hahhahaha

¶A.K.I¶ said...

la sis...
da list pon msh ad shot?
hrmmm...
aki bg tips.

apa kata..
tiap pagi. lepas smyg...
sedekah al fatihah pada ibu bapa.
ikhlas, membayangkan wajah mereka.
xksh ibu ayh msh idup atau tiada.
membaca dgn ksyuk.
insyaALLAH rezeki diluaskan oleh ALLAH. cbe la

::Rifqah:: said...

aki:

thanx 4 the tips.. tiap2 hari buat tu, doa murh rezeki.. tp blom ade rezeki lagi kot.. xpe.. cube lg.. may be ade silap kt mne2 yang kite tak perasan.. (^___^)v

sahromnasrudin said...

wah!!! kalau cenggitu, awak kne poser makan dan poser shopping la..lagi 1, sy anjurkan anda keluarkan zakat lebih cikit..insyaAllah anda pasti terasa wang anda mencukupi ^_^